diyetisyen@ozgediyet.com



Bayram Sonrası Beslenme


Bayram Sonrası Metabolizmanızı Canlandırın, Kışa Hazırlayın

Bayramda Tüketim Miktarları Artan Et, Şekerli Besinler ve Hamur İşleri, Mide, Kalp Ve Sindirim Sisteminde (kabızlık, Hazımsızlık vb.) Çeşitli Rahatsızlıklara Yol Açabileceği Gibi Kilo Artışına Da Neden Olabilmektedir.

Bu nedenle bayram sonrasında metabolizmamızı hızlandırmamız gerekmektedir.

  • Güne başlarken kahvaltı öğününü atlamamak metabolizmamızı hızlandırmada en önemli faktörlerdendir.

    Kahvaltı öğününün içeriği gün boyunca sürdüreceğiniz performansınızı belirleyeceği için kahvaltı öğününü kaçırmamak kadar tüketilen besinlere de dikkat edilmesi gerekmektedir. Öğünde tüketilen besinler tüm besin gruplarını içermeli, kızartma ve hamur işlerinden uzak durmaya özen gösterilmelidir. Kahvaltı öğününde peynir, zeytin, haşlanmış yumurta, söğüş sebzeler, tam tahıl ekmeği vb. besinler sağlıklı ve dengeli bir öğün geçirmeniz için yeterli olacaktır.

  • Kahvaltı tüketimi kadar ara öğün tüketimi de metabolizmamızı hızlandırmada önemli etkenlerdendir.

    Ana öğünlerden 2-2.5 saat sonra tüketilen ara öğünler, ana öğünlerdeki besin tüketiminizi azaltmakla birlikte vücudun şeker dengesini sağlayarak hipoglisemi oluşumunu engellemektedir. Ara öğünlerde meyve, kuru meyve tam tahıllı veya kepekli bisküvi, ayran, yoğurt vb. besinler sizin için sağlıklı besin seçimleridir.
  • Kahvaltı öğünü kadar öğle ve akşam yemeklerine de gereken önem verilmelidir. Özellikle bu öğünlerin saatleri de büyük önem taşımaktadır.

    Öğle yemeklerinin atlanmamasına, akşam yemeklerinin de geç saatlere kalmamasına dikkat edilmelidir. Bu öğünlerde de tüm besin gruplarını tüketmeye özen gösterilmelidir. Her öğünde et veya kurubaklagil, sebze, yoğurt veya ayran, tam tahıl ve benzeri ekmek grubu besinler mutlaka tüketilmelidir.

    Ette bulunan yüksek doymuş yağ içeriği nedeniyle kurban bayramı sonrasında da tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir. Kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklara neden olabileceği unutulmamalıdır.

  • Sıvı tüketimi ihmal edilmemeli günde 1.5- 2 litre su tüketilmelidir.

    Su dışında tüketeceğimiz sıvı tercihlerimizi şekerli içecekler yerine ayran, soda, şekersiz komposto gibi içeceklerden yana kullanmamız gerektiği unutulmamalıdır.