diyetisyen@ozgediyet.com



Keçi Sütü


Süt içelim mi içmeyelim mi? Hangi sütü içelim? Son zamanlarda medyada oldukça yoğun şekilde söz edilen süt çeşitlerini sizin için değerlendirdik.

Süt, bebeklik döneminden yetişkinliğe kadar büyümenin temel besin maddesi olarak nitelendirildi. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalarda sütün sandığımız kadar masum olmadığı ortaya çıkmaya başladı.

İşlem görmüş süt ürünlerinin içerisindeki besin maddelerinin değişmesinden tutun da, östrojen içermesine kadar birçok söylem ortaya atıldı. İnek sütü yerine birçok süt türü alternatif olarak sunuldu,

Bunlardan biri de KEÇİ SÜTÜ…

Keçi Sütünün Sindirimi, İnek Sütüne Göre Daha Kolay

Keçi sütünün içeriğindeki yağ, inek sütündeki gibi toplanıp, üstte birikmez. Bu da sindirimi ve emilimi kolaylaştırmaktadır.

Keçi sütü doğal homojenizedir.

Aglutinin içermemesi nedeniyle midede oluşturduğu pıhtı inek sütüne göre daha yumuşaktır. Sindirim sistemi henüz gelişmekte olan bebeklerde, sindirim sistemi sorunları olan yetişkinlerde bu özellik oldukça büyük önem taşımaktadır.

Kaliteli Yağ Asiti ve Kalsiyum İçermektedir

Keçi sütü yağının yaklaşık % 99’u trigliseritlerden oluşur. Tekli doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitlerini inek sütünden daha fazla içermektedir.

Alerji Riski Düşüktür

Sütün alerji yapan proteini beta lactoglobulin inek sütü ve keçi sütünde hemen hemen aynı oranlarda bulunmasına rağmen keçi sütünün alerjik kişilerde daha kolay tolere edilebildiği görülmüştür.

Keçi sütünün en önemli özelliği ise inek sütüne göre Daha Az Laktoz içermesi ve laktoz türünün farklı olmasıdır.

İnek Sütünde Bulunan A1 Kazeinin Beta Casomorphin 7 Salımına Neden Olarak; Diyabet, Kalp Damar Hastalıkları, Davranış Problemleri, Ms, Parkinson Ve Otizm Gibi Hastalıkların Ortaya Çıkmasına Neden Olduğu Görülmektedir.

Keçi sütünde ise kazein türünün A2 kazein olduğu vurgulanmıştır.

Süt yerine fermentasyona uğramış süt ürünlerini (yoğurt, ayran, kefir) tercih etmek, hem bebek hem de yetişkin sağlığında oldukça önemli bir yere sahiptir.

Fermentasyon işlemi ile vücudumuza zararlı etkisi bulunan kazein yapısının etkinliği azaltılabilmektedir. Besin içeriği nedeniyle de yoğurt ve kefir yapılırken keçi sütünün tercih edilmesi, yapılan çalışmalarda daha yararlı görülmüştür.